Ontwikkeling autonoom meetstation met datalogger

Cedel is door Solarfields uit Groningen gevraagd om een autonoom meetstation te ontwikkelen voor gebruik bij zonneparken.

Voeden van sensor

Volledig autonoom

Geïntegreerde datalogger

Stuurt meetgegevens draadloos door

Mobiel

Eenvoudig te (ver)plaatsen

Achtergrond

Cedel is door Solarfields uit Groningen gevraagd om een autonoom zonne-energiesysteem te ontwikkelen om een sensor van energie te voorzien zonder dat hier een netaansluiting voor nodig is. Deze zogeheten ‘Soiling sensor’ wil Solarfields gebruiken om vervuiling op de panelen te meten. Hierdoor kan het eventueel schoonmaken van zonnepanelen in grote zonneparken efficiënt worden ingepland. Het is de bedoeling dat de meetgegevens via het internet worden doorgestuurd zodat deze eenvoudig op afstand zijn in te zien.

Overzicht van de test opstelling
Het eerste prototype

Cedel heeft op basis van de wensen van Solarfields een eerste protoype ontwikkeld. Dit prototype bestaat uit een standaard zonnepaneel waar de sensor aan gemonteerd wordt. Het energieverbruik van alle componenten is zoveel mogelijk beperkt waardoor het systeem het hele jaar door autonoom kan functioneren. Alle elektronica bevindt zich in een waterdichte installatiekast. In de kast is tevens een datalogger gemonteerd die de gegevens uit de sensor verzamelt. De datalogger maakt via 4G verbinding met het portaal van Cedel, waarbij custom software ervoor zorgt dat de meetgegevens in het portaal terecht komen zodat deze kunnen worden ingezien. Het complete systeem is aan een degelijke metalen constructie bevestigd die indien nodig eenvoudig verplaatst kan worden.

Overzicht van de test opstelling
Achterzijde van de sensor en het paneel

Geïnteresseerd om een project met ons te starten?


Neem Contact op