Individuele monitoring 313 appartementen

Voor Idealis te Wageningen heeft Cedel B.V. het energieverbruik van 313 appartementen in beeld gebracht via een volledig nieuw en zelf ontwikkeld web portaal.

313 Woningen

Omvang

29 Tussenmeters

313 Stroomspoelen

1 Overzichtelijk portaal

Individuele monitoring

Over idealis

Idealis is een studentenhuisvester in Ede en Wageningen. In totaal biedt Idealis ruim 5600 kamers en appartementen aan in allerlei soorten en maten. De huisvesting wordt aangeboden aan studenten en PhD’ers.

Eén van de installatiekasten met tussenmeters en CEMM hardware
Afgesloten installatiekast met tussenmeters
Het project

Cedel B.V. is door Idealis benaderd om een grootschalig energiemonitoringproject uit te voeren, te beginnen met een pand in Wageningen bestaande uit 313 appartementen. Momenteel worden de energiekosten evenredig over alle bewoners verdeeld omdat het verbruik per woning niet inzichtelijk is. Het is de bedoeling dat alle woningen individueel gemonitord worden waarbij het verbruik inzichtelijk wordt gemaakt in een web portaal. Naast het monitoren van alle individuele woningen is het tevens de bedoeling dat het grootschalige zonnepaneelsysteem dat aangesloten is op 9 omvormers uitgelezen kan worden.

Iedere bewoner krijgt een persoonlijk account voor het web portal om het eigen energieverbruik in te kunnen zien. Daarnaast kan iedere bewoner ook de totale zon opbrengst zien. Idealis krijgt inzicht in het verbruik van alle 313 woningen separaat, het totale verbruik, en de productie van alle 9 omvormers.

Werkzaamheden

Dit project bestaat uit diverse soorten werkzaamheden. Zo zijn er, verdeeld over 3 technische ruimtes, 29 tussenmeters  geplaatst in het pand in Wageningen. Op iedere tussenmeter zijn maximaal 12 individuele woningen aangesloten. Alle tussenmeters zijn aangesloten op CEMM hardware waarmee de gegevens naar het web portaal verzonden kunnen worden.

Het door Cedel ontwikkelde monitoring portal

Naast alle hardware gerelateerde werkzaamheden was er aan de software kant ook genoeg te doen. Er is van de grond af aan een volledig web portaal opgebouwd met de naam Energy Bytes. Hierin worden alle gegevens met een interval van 5 minuten verzameld. Idealis kan het portal gebruiken om het totale energieverbruik in te zien, maar ook het verbruik per woning. Daarnaast krijgt Idealis inzicht in de totale energieproductie en de productie per omvormer.

Iedere bewoner ontvangt eigen inloggegevens om het eigen energieverbruik in de gaten te houden, alsmede de totale productie van het zonnepaneelsysteem.

Geïnteresseerd om een project met ons te starten?


Neem Contact op