Nieuws


19 februari 2019

Cedel heeft met de CEMM een primeur in Noorwegen

Ook in Noorwegen is men druk bezig met de uitrol van slimme meters. Deze Noorse slimme meters worden echter anders uitgelezen dan Nederlandse slimme meters. De door Cedel ontwikkelde CEMM is de eerste energieverbruiksmanager die alle Noorse slimme meters officieel ondersteund.

In ieder land zijn de slimme meter protocollen anders. Zo kennen we in Nederland slimme meters met een ‘P1 poort’, waarmee het uitlezen zeer eenvoudig wordt gemaakt. In Noorwegen zijn de slimme meters voorzien van de zogeheten ‘HAN poort’.

Noorwegen kent, net als Nederland, een vast protocol voor de gegevens die uit een slimme meter gehaald kunnen worden. Echter blijken de drie grote fabrikanten van Noorse slimme meters (Kamstrup, Kaifa en Aidon) dit protocol allemaal iets anders te hanteren. Hierdoor is het een stuk lastiger om alle Noorse slimme meters te ondersteunen.

De afgelopen tijd hebben wij hard gewerkt aan de ondersteuning voor alle Noorse slimme meters. Hierdoor is de CEMM de eerste energieverbruiksmanager die alle slimme meters in Noorwegen kan uitlezen. Hiervoor is tevens de zogeheten ‘HAN adapter’ ontwikkeld. De HAN adapter wordt tussen de slimme meter en de CEMM geplaatst en zorgt ervoor dat alle verbruiksgegevens correct worden doorgegeven.

Door deze ontwikkelingen heeft Cedel een primeur in Noorwegen: de CEMM is de eerste energieverbruiksmanagers op de Noorse markt waarmee alle Noorse slimme meters uitgelezen kunnen worden. Een prestatie waar we trots op mogen zijn!

Lees meer over de CEMM

Gerelateerd nieuws

08 september 2020

Het kantoor van Cedel B.V. is verder verduurzaamd met een accusysteem, waarmee de teruglevering aan het net wordt beperkt.

17 december 2019

Cedel B.V. neemt vanaf 1 januari 2020 de import en verkoop van onder andere optimizers en (micro) omvormers over van Solned uit Veldhoven.

13 september 2019

Op maandagavond 9 september 2019 hield de Rabobank een ledenvergadering in ons kantoorpand. Na de vergadering hielden wij een presentatie, waarna de 35 aanwezigen een rondleiding kregen.

12 september 2019

Cedel B.V. was op 10, 11 en 12 september 2019 aanwezig op de Installatie Vakbeurs Hardenberg 2019. Op deze laatste dag kijken we terug op een geslaagde beurs.

19 april 2019

Het is tegenwoordig heel normaal dat (elektronische) producten volledig in China worden geproduceerd, ook al zijn de producten bijvoorbeeld door een Europees bedrijf ontwikkeld. Door middel van dit artikel proberen wij wat inzicht te verschaffen in waar de CEMM vandaan komt. Wij zijn er namelijk trots op dat de volledige ontwikkeling en productie van de CEMM in Nederland plaatsvindt.