Nieuws


19 februari 2019

Cedel heeft met de CEMM een primeur in Noorwegen

Ook in Noorwegen is men druk bezig met de uitrol van slimme meters. Deze Noorse slimme meters worden echter anders uitgelezen dan Nederlandse slimme meters. De door Cedel ontwikkelde CEMM is de eerste energieverbruiksmanager die alle Noorse slimme meters officieel ondersteund.

In ieder land zijn de slimme meter protocollen anders. Zo kennen we in Nederland slimme meters met een ‘P1 poort’, waarmee het uitlezen zeer eenvoudig wordt gemaakt. In Noorwegen zijn de slimme meters voorzien van de zogeheten ‘HAN poort’.

Noorwegen kent, net als Nederland, een vast protocol voor de gegevens die uit een slimme meter gehaald kunnen worden. Echter blijken de drie grote fabrikanten van Noorse slimme meters (Kamstrup, Kaifa en Aidon) dit protocol allemaal iets anders te hanteren. Hierdoor is het een stuk lastiger om alle Noorse slimme meters te ondersteunen.

De afgelopen tijd hebben wij hard gewerkt aan de ondersteuning voor alle Noorse slimme meters. Hierdoor is de CEMM de eerste energieverbruiksmanager die alle slimme meters in Noorwegen kan uitlezen. Hiervoor is tevens de zogeheten ‘HAN adapter’ ontwikkeld. De HAN adapter wordt tussen de slimme meter en de CEMM geplaatst en zorgt ervoor dat alle verbruiksgegevens correct worden doorgegeven.

Door deze ontwikkelingen heeft Cedel een primeur in Noorwegen: de CEMM is de eerste energieverbruiksmanagers op de Noorse markt waarmee alle Noorse slimme meters uitgelezen kunnen worden. Een prestatie waar we trots op mogen zijn!

Lees meer over de CEMM

Gerelateerd nieuws

19 april 2019

Het is tegenwoordig heel normaal dat (elektronische) producten volledig in China worden geproduceerd, ook al zijn de producten bijvoorbeeld door een Europees bedrijf ontwikkeld. Door middel van dit artikel proberen wij wat inzicht te verschaffen in waar de CEMM vandaan komt. Wij zijn er namelijk trots op dat de volledige ontwikkeling en productie van de CEMM in Nederland plaatsvindt.

09 mei 2018

Het monitoren van zonnepanelen is al een hele tijd mogelijk met de CEMM. Maar hoe weet je of je alles uit je zonnepanelen haalt? Met de Cedel Zoninstralingssensor is dat vanaf nu eenvoudig te monitoren.

29 december 2017

Vandaag hebben we een volledig nieuwe website voor de CEMM gelanceerd. Benieuwd naar de details? Lees dan snel verder.

06 december 2017

Op 5 december 2017 is versie 1.0.0 van de CEMM app officieel uitgebracht. Benieuwd naar alle details? Lees dan snel verder!

23 november 2017

Afgelopen week is bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht een CEMM geïnstalleerd. Met behulp van CEMM display wordt nu real-time het energieverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen op een scherm weergegeven.